Home » Suositut lemmikkiruuat -osio » Kissan ruokinta vaatii taitoa ja tietämystä

Kissan ruokinta vaatii taitoa ja tietämystä

Kissan asianmukainen ruokkiminen ei olekaan aivan niin helppoa kuin voisi etukäteen luulla. Kissan ruokinta terveellisellä tavalla vaatiikin taitoa ja tietämystä kissan elintavoista ja tarpeista. Tässä artikkelissa tutustutaan kissan ruokinnan perusteisiin ja suosittuihin tapoihin hoitaa lemmikkikissojen ruokinta.

Vehnä ei kuulu kissan terveelliseen ruokavalioon

Suuri osa ruokakauppojen kissanruuista sisältää vehnää. Vehnä on edullinen raaka-aine, mutta se saattaa aiheuttaa kissalle vakavia terveysongelmia. Tämän vuoksi monet kissanomistajat suosivatkin ainoastaan eläinkauppojen laadukkaita kissanruokia, joissa ei ole vehnää. Vehnä sisältää runsaasti hiilihydraattia, mikä on aivan turhaa kissalle. Se voi aiheuttaa kissalle lihavuutta ja pilata sen hampaat.

Kissa tarvitsee lihaa

Kissa on lihansyöjä ja sen ruokavalion tulee sisältää runsaasti lihaa. Osa kissanomistajista suosii kissansa ruokavaliossa raakaa lihaa, kun taas osa suosii valmiita eläinkauppojen lihaisia annospusseja ja pateita. Esimerkiksi Royal Canin ja Applaws ovat tunnettuja ja suosittuja kissanruokamerkkejä.

Entäs kuivamuona?

Kuivamuona jakaa kissojen ruokinnan kohdalla mielipiteitä. Kissat ovat alunperin kotoisin aavikko-olosuhteista, mistä saattaa johtua, että osa kotikissoista on vielä nykyäänkin huonoja juomaan vettä. Tästä johtuen kuivamuona saattaa aiheuttaa virtsakiviä. Ainakaan pelkkää kuivamuonaa ei koskaan tulisi käyttää kissojen ruokintaan. Moni kissanomistaja kuitenkin suosii laadukasta kuivamuonaa märkäruuan ohella. Kuivaruoka on nimittäin siitä näppärää, että sitä voi pitää tarjolla koko ajan.

Märkäruokaa voi antaa aikuiselle kissalle esimerkiksi pari kertaa päivässä sen verran kuin kissa syö, mutta märkäruoka ei säily kovin kauaa kissan kupissa. Kuivaruoka sen sijaan säilyy eli sitä voi olla aina kissan saatavilla. Näin kissan ei tarvitse olla nälissään silloinkaan, kun sen omistaja ei ole kotona. Kuivaruoka auttaa myös pitämään kissan hampaat kunnossa. Kuivaruokaa tarjottaessa on erityisen tärkeää, että kissalla on aina saatavilla myös raikasta vettä.

Monipuolisuus on kissan ruokavaliossa tärkeää

Moni kissanomistaja suosii kissallaan mahdollisimman monipuolista ruokavaliota, joka sisältää niin raakaa lihaa, laadukkaita lihaisia kissan valmisruokia, laadukasta kuivaruokaa ja raikasta vettä. Tavallista lehmänmaitoa ei kissalle tule antaa. Moni kissa saa siitä ikäviä vatsavaivoja. Jos kissasi ruokavalio epäilyttää sinua, kannattaa ottaa asia puheeksi eläinlääkärin kanssa.