Home » Eläintenhoito-osio » Lemmikin ottaminen vaatii vastuullisuutta

Lemmikin ottaminen vaatii vastuullisuutta

Lemmikin ottamisen ei koskaan pitäisi olla nopea tai harkitsematon päätös, vaan sitä pitäisi harkita monelta eri kantilta. Vastuullisuus on kaiken A ja O siinä vaiheessa, kun perheeseen on tulossa uusi perheenjäsen!

Keskustele lemmikin ottamisesta koko perheen kanssa

Vaikka kuinka haluaisitkin hankkia kotiisi lemmikin, ei päätös voi olla yksin sinun, ellet sitten ole yksin asuva sinkku. Lemmikin ottamisesta pitäisi nimittäin keskustella vakavasti koko perheen kanssa ja koko perheen tulisi toivottaa lemmikki tervetulleeksi kotiin. Lisäksi jokaisen perheenjäsenen tulisi sitoutua hoitamaan lemmikkiä ja vastaamaan sen hyvinvoinnista.

Jos perheessä on allergioita, ei allergisoivan lemmikin hankkiminen tietenkään ole hyvä idea. Kaikkien perheenjäsenten hyvinvointi onkin huomioitava kokonaisvaltaisella tavalla siinä vaiheessa, kun lemmikin ottaminen on ajankohtaista.

Valitse perheellesi sopiva lemmikki

Kun perheesi on yhdessä päättänyt, että lemmikki on tervetullut, on aika valita perheellesi sopiva lemmikki. Miettikää yhdessä, millainen lemmikki sopisi perheenne arkeen kaikista parhaiten. Jos tykkäätte ulkoilla ja touhuta muutenkin ulkoilmassa, voi koira olla hyvä valinta, kunhan koirarodun valitsee siten, että se sopii perheenne elämäntyyliin. Jos taas viihdytte paljon kotona ja kaipaatte melko helppohoitoista karvaista ystävää, voi esimerkiksi kissa olla paras valinta. Kissa nauttii kotona olemisesta oman perheensä kanssa tarjoten samalla runsaasti seuraa ja läheisyyttä.

Jos perheestä löytyy todellinen siivousfriikki, voivat karvaiset lemmikit aiheuttaa päänvaivaa ja harmaita hiuksia. Tällöin akvaario- tai terraarioeläimet voivat olla hyvä valinta, sillä ne eivät aiheuta juurikaan sotkua ja ovat lisäksi hiljaisia, mutta silti mielenkiintoisia lemmikkieläimiä.

Perheen ajankäyttöä kannattaa harkita hyvin tarkkaan etukäteen ennen kuin hankkii lemmikkieläimen. Kuinka paljon aikaa perheellä on lemmikin hoitamiselle? Millainen aikataulu perheellä on? Jos perheeseen hankitaan vaikkapa koira, onko sen hoitamiseen ja lenkittämiseen riittävästi aikaa? Samalla kannattaa sopia myös niistä vastuualueista, joista kukin perheenjäsen lemmikin kotiin tultua vastaa. On kuitenkin aina hyvä muistaa, että päävastuun lemmikistä kantavat vanhemmat – lemmikkiä ei voi jättää yksin lapsen vastuulle. Lasten mielenkiinto saattaa nimittäin alkuinnostuksen jälkeen laantua nopeastikin, jolloin aikuisen on otettava vastuu siitä, että lemmikki tulee asianmukaisesti hoidettua.