Home » Eläintenhoito-osio » Älä koskaan osta lemmikkiä lemmikkitehtailijalta!

Älä koskaan osta lemmikkiä lemmikkitehtailijalta!

Rotukissan- tai koiranpennut maksavat melko paljon ja osa lemmikin hankintaa suunnittelevista saattaakin sortua ihailemaan huomattavasti edullisemmin myytäviä rotupentuja muistuttavia pentuja, joilla ei kuitenkaan ole papereita. Usein tällaiset pennut ovat kuitenkin pentutehtailijoiden tuotoksia, eikä niitä pitäisi missään tapauksessa ostaa.

Suosi vastuullisia kasvattajia

Vastuullinen kasvattaja huolehtii pennusta asianmukaisesti sen ensipäivistä lähtien. Itse asiassa vastuullinen kasvattaja on huolehtinut pennun hyvinvoinnista jo ennen sen syntymää huolehtimalla emon hyvinvoinnista ja terveystarkastuksista. Tämä ei suinkaan ole ilmaista, mikä selittää rotupentujen hintaa. Korkeahko hinta kannattaa kuitenkin maksaa, jos sillä voidaan varmistaa pennun hyvä kohtelu. Vastuullinen kasvattaja pyrkii myös varmistamaan, että hänen kasvattamansa pennut saavat mahdollisimman hyvät kodit. Hän ei siis myy pentua kenelle tahansa.

Pentutehtaasta ostettu pentu saattaa pitkän ajan kuluessa tulla huomattavasti kalliimmaksi kuin hyvän alun saanut luotettavalta kasvattajalta hankittu pentu. Sillä saattaa nimittäin olla piileviä terveysongelmia, joiden hoitaminen voi tulla erityisen kalliiksi. Sen elinikä saattaa myös jäädä tavallista lyhyemmäksi. Lisäksi pentu on saattanut kärsiä tehtailijan luona epäinhimillisistä olosuhteista. Se on saatettu erottaa emosta liian aikaisin eikä se ole välttämättä kunnolla sosiaalistunut. Tämä voi näkyä pennun myöhemmässä elämässä häiriökäyttäytymisenä. Myös emot kärsivät pentutehtailijoiden käsissä, sillä niillä teetetään pentuja aivan liian usein. Vastuullinen aidosti eläinrakas henkilö ei tue tällaista toimintaa!

Lemmikkitehtailu on epäeettistä

Lemmikkitehtailu on monin tavoin epäeettistä toimintaa. Se aiheuttaa kärsimystä niin syntyville pennuille, emoille kuin uuden lemmikin ostajillekin. Lemmikkitehtailussa raha on pääasia, kun taas vastuullisessa kasvatustyössä toimitaan eläinten hyvinvointi etunenässä. Vastuullinen kasvattaja teettää pentuja ainoastaan vanhemmilla, jotka ovat terveitä ja vastaavat mahdollisimman hyvin rotukuvausta. Näin syntyneistä pentueista voidaan odottaa mahdollisimman terveitä ja pitkäikäisiä lemmikkieläimiä. Huonot lähtökohdat saaneet pentutehtailijoiden pennut ovat aivan eri asemassa ensipäivistään lähtien.

Jos eläimet ovat sinulle aidosti tärkeitä, et auta lemmikkitehtailijoita ostamalla heidän kasvattamiaan pentuja. Näin tehdessäsi tulet nimittäin tukeneeksi tätä epäeettistä toimintaa ja lisänneeksi eläinten kärsimyksiä. Kun olet hankkimassa lemmikkiä, onkin aina tärkeää varmistaa etukäteen, että hankit sen vastuulliselta kasvattajalta, jolle eläinten hyvinvointi on ykkösprioriteetti.